Cara Nak Buat Kerabu Pucuk Paku

Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam pucuk paku yang telah dicelur. Suk chop jer tak tumbuk hihii.


Resepi Kerabu Pucuk Paku Resep Masakan Resep Masakan Sehat Masakan

Macam resepi kerabu taugeh yang dah share sebelum ni lah.

. Nak Buat Kerabu Pucuk Paku Gaul Isi Ikan Ini Resipinya. Pucuk paku Dicelur Sedikit belacan Ditumbuk 2 biji cili merah Ditumbuk. Terima kasih kepada Puan Hasniza Hassan kerana berkongsi resepi sedap ini.

Nak buat rasa renyah jugak kan tapi makan memang. Anda boleh cuba kerabu kerang pucuk paku ni. Jom lihat resipi lengkap yang dikongsikan oleh Nor Haida di bawah.

Biasanya bila nak buat kerabu ni Dya campak-campak terus siap. Nak Copy Paste ke tu. Pucuk paku ni kalau nak buat ulam pun sedap nak masak sebagai lauk pun sedap.

Dah lah senang dibuat berkhasiat pula tu. Yang penting kena campur aduk semua bahan sehingga sebati dan secukup rasa. Memang sedap dan padu.

Kerabu ni sedap kalau ada rasa masam-masam sikit. Lepas tu kopek cengkerang dan ambil isinya. 2 genggam kerang dah siap rebus 1 genggam pucuk paku dah.

Tapi resepi kalini tak letak sos ikan. Kerabu pucuk paku yang sangat mudah di sediakan boleh jadi penambah selera waktu makan. Kali ni Admin nak share satu hidangan yang mudah dan boleh ratah macam tu sahaja tau.

Kemudian masukkan pucuk paku ke dalam air yang tengah mendidih selama lebih kurang tiga ke empat minit sehingga ia bertukar warna. Resepi Kerabu pucuk paku senang nak buat resepi mudah dan sedap ratah macam tu jerr pun sedapBahan-bahan 1ikat pucuk paku2ekor ikan selayangBawang merahLada. Ok ini bahan-bahannya untuk membuat kerabu pucuk paku yang cepat dan membuka selera.

Masukkan santan garam gula sedikit budu dan cuka sebagai perasa. Kalau nak buat lauk penambahan yang sedap dan boleh membuka selera boleh buat kerabu ni. CARA MEMBUATNYA - Masukkan bahan2 tumbuk halus ke dalam periuk bersama santan pekat.

Masukkan 1 camca teh garam dan 2 camca teh gula atau secukup rasa. Lauk Pembuka Selera Memang Sedap Dan Mudah Nak Buat. Memang cukup rasa dan mampu memikat selera orang tersayang.

Belajar buat sendiri Kerabu Pucuk Paku Tauge dengan Kerang stail utara ini daripada Puan Nor Haida sebagai rujukan. Mula-mula bersihkan kerang dan rebus dulu. Norhasliza Yusoff - May 28 2020.

Ini sayur yang saya guna pucuk paku direbus layu taugeh rebus sekejap je dan bawang besar dimayang. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga mendidih kacau sentiasa. Contohnya seperti resipi yang dikongsikan oleh Redza Rosida di Facebook ni.

Sebesen pun meratah ok je. 10 biji cili padi juga ditumbuk. Bahan-bahan kerabu kerang pucuk paku.

2 biji cili merah juga ditumbuk. Cara Penyediaan Resepi Kerabu Pucuk Paku. Sedap sungguh kerabu pucuk paku tauge dan kerang ni.

2 batang bunga kantan. 250 gram taugeh 500 gram isi kerang dan pucuk paku yang telah dicelur. Sedap dapat makan kerabu untuk hari ini.

Cara buat kerabu kerang pucuk paku. Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kerabu Pucuk Paku Taugeh dan Kerang sebagai pembuka selera anda semasa berbuka nanti. Nak sedap kerabu ni kena campur sos ikan sebenarnya.

Pucuk paku ni memang sedap di makan kalau tahu pilih cara masakan yang sesuai. Dan kali ini Daily Makan bawakan anda lagi resepi kerabu sotong pucuk paku yang super duper sedap. Kalau dapat kerang segar dan besar-besar isinya lebih sedap.

Kerabu sotong merupakan makanan yang berasal daripada Thailand dan memang digemari oleh kebanyakan rakyat Malaysia. RESEPI- 1 ikat pucuk paku- 1 mangkuk taugeh- 500g kerang- 1 biji bawang besar- 1 biji cili merah- 2 batang serai- 8 biji cili api hijau- 1 ibu jari belacan. 2 ikat ulam raja.

Sedap oooo masam-masam pedas-pedas manis masin serai lengkuas belacan. Potong pucuk paku kecil-kecil. Nak buat dia sedikit renyah tapi puas hati bila dah makan.

250 gram taugeh 500 gram isi kerang dan pucuk paku yang telah dicelur. Ada ulam dan ada juga seafoodnya. Tumbuk isi ikan rebus bawang serai halia kelapa goreng hingga lumat.

Nak ratah atau makan dengan nasi cukup nikmat. Seterusnya masukkan pula tauge ke dalam air yang tengah mendidih tadi. Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kerabu Pucuk Paku Taugeh dan Kerang sebagai pembuka selera anda semasa berbuka nanti.

Sapa suka makan kerabu pucuk paku tauge dengan kerang. Kerabu ni antara makanan yang seakan ulaman yang ringkas je bahannya tapi rasa bukan main sedap. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih.

Ratah satu besen pun pasti habis memang tak pandang kiri kanan. Siang guna tangan dan patah-patahkan saja sebab kita nak buat kerabu perlukan bahagian yang lembut sahaja. Kalau nak buat perhiasan boleh lah.

Setelah bertukar warna pucuk paku boleh ditoskan. Terima kasih Noor Baini Bakar untuk perkongsian resipi Kerabu Pucuk Paku Kerang ini. Masa siang pucuk paku jangan gunakan pisau nanti terpotng sekali bahagian yang dah keras.

RESIPI KERABU PUCUK PAKU BERSANTAN Mat Gebu 2282017 120000 PM. 2 ikat pucuk paku.


Resepi Nannie Kerabu Pucuk Paku Makanan


Assalammualaikum Salam Sejahtera Dan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Buat Seluruh Rakyat Malaysia Walau Di Mana Malay Food Malaysian Food Cooking Recipes


Hanieliza S Cooking Kerabu Pucuk Paku Vegetable Dishes Nyonya Food Malaysian Cuisine


Kerabu Pucuk Paku Cooking Food Recipes

No comments for "Cara Nak Buat Kerabu Pucuk Paku"